Xubuntu 11.10 Oneiric Ocelot Dağıtım İncelemesi

Ubuntu’nun kendi yoluna gitmeye karar verip Unity’yi öntanımlı masaüstü olarak sunması, GNOME 3’ün de klasik GNOME 2.XX serisinden radikal bir biçimde farklılaşması klasik masaüstü GNU/Linux kullanıcılarının çoğunu rahatsız ederken hoşnutsuz kesimlerin büyük çoğunluğu alternatif masaüstü yöneticilerine kaydı. LXDE ve XFCE, klasik ve hızlı bir masaüstü arayanların gözdesi olurken, benzer biçimde radikal değişimlere giderek tepki alan ve geçen zaman içinde olgunlaşarak eski havasını yakalayan KDE4 de cazip bir seçenek oldu.

Ubuntu’nun sunduğu imkanlardan faydalanarak XFCE hızının tadına varmak isteyenler için biçilmiş bir kaftan olan Xubuntu 11.10’u anahatları ile sizlere tanıtmaya çalışacağım.

Xubuntu 11.10 Kernel 3.0.4  çekirdeği temel alınarak geliştirilmiş 3.0.0-11 çekirdeği ile geliyor ve bu, ubuntu türevi dağıtımların kullanıcılarının 3.X.X serisi çekirdek ile ilk tanışması anlamına geliyor. Dağıtımın GCC sürümü 4.6. Masaüsütü yöneticisi XFCE 4.8.

Sistemin dosya yöneticisi Thunar 1.2.3, ön tanımlı ağ tarayıcısı Mozilla Firefox 7.0.1 ön tanımlı uç birim ise Terminal 0.4.8. Terminal, oldukça kullanışlı bir uçbirim uygulaması.

Kurulumda ön tanımlı olarak yüklü gelen araçlardan en önemlilerinden biri Evince. PDF’in yanısıra djvu, XPS ve CBR, CBZ gibi dosya biçimlerini de gösterebiliyor. Sistemin ön tanımlı resim gösterme ve düzenlem yazılımı gThumb ve ristretto. gThumb ile ufak çaplı resim düzenleme işlemleri yapmanız da mümkün. Ön tanımlı metin düzenleyicisi Leafpad, ön tanımlı arşiv yöneticisi de File Roller.

Xubuntu, kullanıcılarına gayet hafif, hızlı ama bir o kadar da kullanışlı ofis araçları sunarak farkını ortaya koyuyor. Metin işlemcisi “Abiword”, Hesap Tablosu programı “Gnumeric”, kişisel bilgi yöneticisi “Osmo”, sözlük uygulaması “xfce4-dict” ve takvim uygulaması “Orage” bunun en güzel örneği. E-posta istemcisi ile Mozilla Thunderbird 7.0.1. Daha hafif bir e-posta istemcisi kullanmak isterseniz de yazılım merkezinden “Sylpheed” i her zaman için kurmanız mümkün.

Gelelim çoklu ortam seçeneklerimize: Müzik ve Görüntü oynatıcısı olarak gelen yazılımlar oldukça sade ve kullanışlı: gmusicbrowser ve Parole. CD/DVD yazıcısı olarak da XFCE’nin kendi uygulaması olan xfburn emrimize amade.

Ubuntu yazılım merkezi de yeni görünümü ve ücretli uygulama satın alma seçeneğiyle karşımızda.

Masaüstümüz ile ilgili pek çok ayarı “Ayarlar Yöneticisi”nden yapabiliyoruz:

Sistem netbooklarda kullanılabilecek derecede az kaynak tüketiyor. Boşta 200 MB’tan daha az bellek harcayan Xubuntu 11.10 yaklaşık 600-700 MB çivarı ortalama bellek kullanımı ile çalışıyor.

Xubuntu 11.10’un dış görünüşü sade. Öntanımlı duvar kağıdını çok beğenmesem de pencere teması olan greybird ve simge teması olan Xfce-elementary dark oldukça iyi. Ubuntu 11.10 duvar kağıtlarını indirip kullanmanızı tavsiye ederim. Ayrıca masaüstünde alt kenarda bir uygulama doku mevcut. Aslında şeffaf bir panelden başka birşey olmayan bu doku kaldırmanız da mümkün.

Sistem de ufak tefek aksaklıklar da yok değil. Örneğim yazılım deposundan kurulan uygulamalar menüde gerçek isimleri ile değil kategori isimleriyle görülebiliyor. ayrıca bazı imla hatalarına rastlamak da mümkün. Bir de tavsiyemiz olacak: Dil dosyalarını “LibreOffice” gibi uygulamaları kurmadan önce yükleyin.

Sonuç olarak söyleyecek olursak XFCE 4.8 bir Gnome 2.32 olamıyor ama kullanıcılara alıştıkları klasik masaüstü deneyimini ve hızı oldukça iyi yaşatıyor.

Xubuntu 11.10 Oneiric Ocelot Dağıtım İncelemesi” üzerine bir yorum

Yorum bırakın