Açık kaymak kodlu yazılımlar artık hayatımızın her yerinde. Üstelik sahipli yazılımlara taş çıkartacak kadar iyiler. Bazıları olmazsa olmazlar arasına girmiş çoğumuz için. İşte benim en çok kullandığım 10 açık kaynak kodlu yazılım:
1.CHROMIUM
Google’ın Ağ tarayıcısı olan CHROME’un açık kaynak kodlu sürümü olan Chromium, gün geçtikçe Linux için daha önemli olmaya başladı. Özellikle hızı ve minimal görüntüsü ile netbooklarda bile performanslı çalıştığı için gittikçe daha çok kullanıcı tarafından kullanılıyor. Firefox’un gönlümüzdeki yerini alabilir mi bilmem ama bu tarayıcı gelecekte daha da çok yagınlaşacağa benzer. Yazılım, tüm önde gelen linux dağıtımlarının deposunda mevcut.
2.OPEN OFFICE:
Staroffice’in küllerinden doğan ve Open Office topluluğunun desteği ve özverisi ile bugünlere gelen Open Office, ortalama bir bilgisayar kullanıcısının tüm ofis işlerini görebileceği yeterlilikte. pek çok kurumsal müşteriye de sahip olan yazılım şu anada pazarda Microsoft Office’in en ciddi rakibi durumunda. Hız yönünden biraz eksikliği olsa da açık yazılım dünyasının en önemli parçalarından biri. Bugünlerde Libre Office adıyla ORACLE’dan bağımsız olarak geliştirilecek bir versiyonu yayınlandı.
3.OSMO :
Ajanda, adres ve telefon defteri ve görev yöneticisi gibi işlevleri içinde barındıran bu ufak yazılım ofisler için gerçekten de çok önemli. benim olmazsa olmazlarımdan biri. Çok daha kötü kapalı kaynak kodlu kişisel bilgi yönetim programları 29 $ gibi fiyatlara satılırken bu yazılımın açık kaynak kodlu ve ücretsiz olması inanılır gibi değil.
4.JDOWNLOADER
İnternetten, bilhassa Rapidshare gibi sitelerden çok sık indirme yapıyorsanız bu yazılımın adını duymamış olmazsınız. bu yazılım, koyaladığınız indirme linklerinin online olup olmadığını sizin için kontrol ediyor, bekleme süresi bitiminde indirmeyi otomatik olarak başlatıyor, sunucunun yoğun olması durumunda araya girerek boş slor alabiliyor ve indirmesi tamamlanan parçaları otomatik olarak rar paketinden çıkartıyor, premium şifrelerini bu yazılım sayesinde sadece başlangıçta girerek rahat indirme yapıyorsunuz. Daha ne olsun. Bir tek eksiği var, o da üzerine bindiğimizde eve götürmemesi:)
5.VLC PLAYER
Sade görünüşüne bakmayın, kodeklerle beraber gelen bu ortam yürütücüsünün çalamayacağı film ve müzik formatı yok. Dış görünümü daha güzel oolsa belki daha iyi olurdu ama bu haliyle bile bütün işimizi görüyor.
6.AUDACIOUS
MP3’lerin yeni yaygınlaşmaya başladığı yılların efsane müzik çalıcısı olan WINAMP’a benzeyen arayüzü ile hızlı ve sade bir mp3 çalıcı arayanların ihtiyaçlarını tamamen karşılayabilecek bir progrqam audacious.
http://audacious-media-player.org/
7.MTPAINT
Küçük boyutuna rağmen resim çizme, resim işleme, efekt verme, katmanlı çalışma gibi işlevleri olan bu program, GIMP veya photoshop gibi profesyonel programları kullanmaktan hoşlanmayanlar için ideal. Bu makalenin görselleri de mtpaint ile kırpıldı:)
http://mtpaint.sourceforge.net/
8.DOCKY
Gnome ve benzeri masaüstü yöneticilerini kullananlar için uygulama kısayollarına erişmenin en pratik yolu olan bu program, linux masaüstünüzün derli toplu durmasını sağlıyor. Şık görünüşü ve efektleri de cabası.
http://do.davebsd.com/wiki/Docky
9.EMESENE
Microsoft’un Live Messenger hizmetini kullanmak isteyenler yalnızca microsoft araçlarını kullanmaya mahkum değil. Oldukça maharetli olan bu WLM istemcisi, oldukça hızlı ve pratik.
10. PEAZIP:
Pek çok sıkıştırma formatını sorunsuz açabilen bir ve açık sıkıştırma formatlarında sıkıştırma yapabile bir “zip” programı. masaüstünüzle entegrasyonu da tam.
http://peazip.sourceforge.net/
Bilgisayarımızda ki olmazsa olmazlardan biri haline gelen bir açık kaynak kod yazılımını da biz paylaşalım : http://www.yazilimindir.com/index.php?scm=2&git=3438